5 НАЧИНА ДА ВЛЕЗЕШ ЛЕСНО ВЪВ ФОРМА АКО СИ НАД 40

blog post2c

Разбирам, понякога е разочароващо  да чувстваш, че става все по-трудно и по-трудно – особено след като навършиш 40-годишната възраст и хормоните ти започнат да се променят, метаболизмът ти се усеща като забавен, а животът едновременно с това се изпълва с повече стрес  за работата, децата, и други отговорности. И мога да ти кажа от моя собствен опит, че ако мислиш, че 40-те години са трудни, то… приготви се за предизвикателството на 50-те. Всички шеги настрана, ти не си сам и с няколко прости инструмента и промени в нагласите, можеш да бъдеш във форма и да продължиш да се чувстваш силен и енергизиран, независимо от предизвикателствата на годините.. Ето как ти препоръчвам това да стане по-лесно и по-забавно след 40.

Намери нещото, което ти е приятно да правиш

Всички рано или късно стигаме до тава положение в живота си, когато смятаме, че вече няма да се грижим за определени неща. Какво имам предвид?

На този етап от моя живот, аз, понякога правя всичко възможно, за да се отърва от  причини за правене на неща или аспекти от живота, които наистина нямат значение за мен вече- като например, да впечатлявам хората, да харча време за неща, които източват енергията ми и т.н. .

 

Моето здраве и това как аз се чувствам отдавна заемат първостепенна  роля в моя живот. „Твоето  здраве е твоето богатство.“ Помисли за това!

Кой го е грижа какво можеш да си купиш, ако си болен или страдаш от заболяване.  Сега повече от всякога трябва да продължаваш да се грижиш за себе си , за да съхраниш  силата и способностите си.

 

Съсредоточи се върху намирането на нещо, което обичаш да правиш – начин на движение, с който се чувстващ приятно. Нещо, което можеш да изпълняваш в дългосрочен план. Това може да бъде всичко от колоездене и туризъм до йога или пилатес. Експериментирай с нови форми на упражнения, които всъщност ти харесват. Слушай  тялото си, какво на него му харесва и с какво то се чувства добре, но не се поддавай на това, че си вече твърде стар или ,че е твърде късно,  като извинение .

 

Да, нашите мускули и стави може да се нуждаят от повече време за възстановяване, тъй като не сме вече на 20 или 30 , но сега повече от всякога ние се нуждаем от движение и тренировки за запазване на нашите мускули. Само така те ще да могат да поддържат скелета, връзките и сухожилията в нашето тяло достатъчно силни за да имаме добър баланс и здрава скелетна система.

 

Увери се, че използваш в тренировките си комбинация от кардио и силови упражнения.

Докато търсиш нещата, които обичаш да правиш, не забравяй да включиш в своето ежедневие дейности, които комбинират  кардио и такива, които изискват сила или използване на допълнителни тежести.  С напредването на възрастта (около 35-годишна възраст) започваме да губим  мускулна маса с много бързи темпове,  ако не я използваме активно.  Много хора преминават от чувство на тонус до чувство за отпуснатост.  За да сме  здрави, трябва  да тренираме  поне 2-3 пъти седмично. Необходимо е  да включим в тренировъчната си програмата  силови тренировки за всяка мускулна група, използвайки гири, съпротивителни ленти или собствена телесна маса.  Трябва да се стремим да запазим нашите мускули възможно най- дълго време, защото те са ни нужни все повече с напредване на възрастта.

 

А в случай, че не знаеш – мускулите изгарят повече калории при сърдечния ритъм на покой, така ,че колкото повече мускули имаме, толкова повече калории ще изгаряме всеки ден, дори и в покой.

Намери “твоята“ група от хора

Да бъдеш успешен с фитнес целите си на всяка възраст зависи от наличието на подкрепяща общност около теб. По трудно е когато трябва да се справяш сам!  Винаги е по приятно, по мотивиращо и по зареждащо, когато се работи в група. Можеш да привлечеш приятел за тренировка в близкия клуб, да отидеш на занятия по йога с приятели или дори да се присъединиш  към  някоя онлайн общност за подкрепа и мотивация. Продължавай да се обграждаш с положителни хора, които също обичат да бъдат активни!

Работа по поддържане на собствената мотивация и настройка

Без значение колко положителна е атмосферата в твоето обкръжение, ти също трябва да работиш върху най-важния човек, включен в стратегията за добро здраве и отлична форма: а това си именно ти.

Какви неща казваш на себе си, които тайно саботират твоето здраве?

Мислиш ли, че ще изглеждаш глупаво, опитвайки нова тренировка?

Успокояваш ли се със сладолед, защото мислиш, че никога няма да загубиш теглото си или, че не си достатъчно добър за да поддържаш добро здраве?

 

Внимавай с нещата, които казваш на себе си и може да се изненадаш да чуеш, че ти си този, който саботира успеха ти. Насърчавай себе си с положителна мотивация. Започни с просто да си казваш: „ Да, аз мога, когато съм изправен пред предизвикателно упражнение или започване на ново начинание“.  Твоят начин на мислене е първата стъпка в създаването на здравословни навици!

Промяната в нашата нагласа е важна стъпка за да сме решени и мотивирани да променим навиците си. Понякога това изисква известни усилия в началото, но след като видим първите резултати от работата си и положените усилия, то тези навици лесно стават част от живота ни.

Балансирай  хормоните си.

Не, не можеш да ги контролираш напълно, но , трябва да работиш с тях и да можеш да ги управляваш.

Инсулинът и кортизолът са двата „хормона за съхраняване на мазнини”, които можеш да контролираш чрез ядене на подходяща храна и достатъчно сън. Естрогенът е този луд женски хормон, който е виновен за непрекъснатите промени в настоенията, така че е важно да  се храним  с истинска здравословна храна и да избягваме естрогените като пестициди, химикали и пластмаси.

Добрата новина е, че само с няколко промени в начина на живот, може да постигнеш формата за която винаги си мечтал, дори и на 40 и 50 години.

Нямаш представа , но ако тренираш само 30 минути  на ден, три или четири пъти в седмицата, кратко и ефективно, можеш да изглеждаш и да се чувстваш невероятно на всяка възраст.

 

П.П.  Ако имаш нужда от помощ и не знаеш как да се храниш и тренираш в средната възраст, за да повиш енергията си, да сложиш край на глада за сладко и неподходящи храни, да балансираш хормоните си,  както и да намалиш излишните килограми и упорити мазнини, то аз мога да ти помогна!

Ето няколко начина с които мога да бъда полезна:

 

1.Вземи Безплатния Мини курс:

Как да изгубиш бързо и трайно излишните килограми и упорити мазнини в областта на корема и ханша, ако си на възраст над 40 години?

  1. Присъедини се към Програмата „Предизвикателството 40+“

21 дневна програма за загуба на мазнини , която ще ти помогне да изградиш правилните хранителни и двигателни навици, ще научиш как правилно да се храниш и тренираш след 40 годишна възраст, което ще ти помогне да  постигнеш най- добрата форма на живота си!

Pin It on Pinterest